Publicerat

Bok / Katalog


50 år av förändring (2021)en bok om Luleå Tekniska Universitets första 50 år ( 2021 )

”De hade stämt träff utanför huset på Köpmangatan 6 i Luleå. Det var tidig vår och hösten kändes ännu mycket avlägsen.
Rune Andersson hade kört hela natten, bilen var fullastad med flyttkartonger, madrasser, täcken. Allting hade gått mycket fort sedan det där telefonsamtalet från departementsrådet Daniel Enqvist på utbildningsdepartementet…”

Norrbottenskonst (2022)en bok och en webbplats om Länsförsäkringars konstsamling i Norrbotten

Bläddra i boken >>

Ett formstarkt Norrbotten (2021)katalog och utställningstexter

Bläddra i katalogen >>

Bly (2021) – operaprogram på uppdrag av Norrbottensmusiken
Bläddra i katalogen >>

Jorden han ärvde

En dag i mitten av sextiotalet steg en lugn och försynt man över tröskeln till Eva och Anders Pesulas lantbruk i Övre Kukkola, satte sig vid köksbordet och lade fram sitt ärende. Han ville följa familjens liv och arbete i bild och ord inför ett av sina många bokprojekt.
Mannen var ingen mindre än Sune Jonsson, internationellt känd fotograf och författare. Hans resor till Kukkola kom att bli många genom åren och avslutades först 1994 med boken Jordgubbar med mjölk.
Många år senare kom jag och fotografen Anders Alm att gå i Sune Jonssons fotspår för att följa livet på Pesulagården där den lille pojken Per, som den berömde fotografen en gång lånade ut sin kamera till, numera driver jordbruket.
Vårt arbete resulterade i boken Jorden han ärvde (Norrbottens museum, 2015) och i utställningen Inland (Västerbottens museum, 2015).
Förutom stor glädje gav vårt gemensamma arbete oss bland annat Sune Jonsson-stipendiet och Hushållningssällskapets kulturstipendium.


Stockholm är nog bra, men det är lite avsides.
Norrbottensteatern 2017 – en bok om Norrbottensteatern.
Boken skrevs på uppdrag av Norrbottensteatern inför 50-årsjubileet 2017 och samlar minnen och tankar från Sveriges första länsteater.

 
 

Artiklar i urval


DN – KULTURSÖNDAG intervju
DN – KULTURSÖNDAG intervju
HEMSLÖJD - En hårig hund
HEMSLÖJD – En hårig hund
HEMSLÖJD - Dofter av gräs
HEMSLÖJD – Dofter av gräs
VI LÄSER - Tecken är tid
VI LÄSER – Tecken i tiden

Film


Den stora flytten – en film om Malmberget

Under de närmaste åren ska Malmberget tömmas på sin befolkning. Hus ska flyttas och rivas – bostäder, skolor, affärer, äldreboenden. I Gällivare fem kilometer bort skapas därför något som beskrivs som ”en arktisk småstad i världsklass”.
Under hela denna process pågår vardagen för fullt, för medborgare, politiker och tjänstemän. Hur förhåller de sig till denna stora förändring? Hur påverkar det deras liv, tankar och drömmar? Och hur påverkar det ett samhälle att stå i pausläge när gamla bostäder rivs och inga nya byggs?
En film om att bryta upp och börja om och att aldrig mer kunna återvända till det som varit ett hem.
En samproduktion mellan Imegafilm, SVT och Filmpool Nord.
Producent: Mats Hillblom, redaktör: Marianne Söderberg.

På SVTplay t o m 8 mars 2020.

Konsten att fånga en dröm – en tv-serie i tre delar

Gunhild Stensmyr

En serie om Gunhild Stensmyr som efter många år återvänder till sina hemtrakter och bestämmer sig för att bygga ett Tornedalens Louisiana – en konsthall av internationellt snitt – i den lilla byn Vitsaniemi.

Tillsammans med fotografen och redigeraren Jan-Olof Granqvist har jag följt Gunhild Stensmyrs arbete i sex år. Tv-serien visades i SVT november 2018.

På SVTplay t o m 15 oktober 2019.

Klassrummet








Under läsåret 2015 – 2016 följde fotografen och redigeraren Jan-Olof Granqvist och jag lärarna Lisa Högbergs och Ulla Myllymäkis undervisning i svenska som andraspråk i en klass med 40 elever på gymnasieskolan i Luleå.
I deras klassrum lär sig eleverna svenska genom att läsa spännande och engagerande böcker, skönlitteratur istället för faktaböcker. Här är boksamtalen lika viktiga som läsningen, dessutom formulerar sig eleverna hela tiden i skrift genom olika skrivuppgifter.
Här i klassrummet är skönlitteraturen ingen isolerad värld. Böckerna och berättelserna kopplas hela tiden till verkligheten och samtalen handlar om allt från dagsaktuella frågor till stora eviga dilemman.
Vårt arbete resulterade bland annat i dessa korta filmsekvenser som visades som en del av utställningen Livet väntar – om barn på flykt, på Norrbottens museum 2017 – 2018.

Boogaloo Road – eller finns det espresso i Harads?
Dokumentärfilm 2001 (Svt)

En dokumentärfilm om den amerikanska jazzmusikern- och trumpetaren Tim Hagans som delar sitt liv mellan New York och Norrbotten. En personlig berättelse om annorlunda färdvägar, kryddade med många intressanta tankegångar om den improviserade musikens väsen och om skilda villkor för musiker i en värld av stora kontraster. Inte minst ekonomiskt sett.
Runar Enberg filmade och klippte, Börje Eriksson tog ljud och Göran Lindström producerade. Själv stod jag för idé och regi.

Herr Galen
K-special 2006 (Svt)

En dokumentärfilm om en av våra stora scenkonstnärer, dramatikern och skådespelaren Staffan Westerberg. Filmen spelades in i samband med att Staffan Westerberg satte upp föreställningen Storgatan på Norrbottensteatern våren 2006. Föreställningen kretsade kring honom själv och hans minnen från uppväxten i Luleå. Titeln kommer av hans namn i pjäsen, Herr Galen.
Dan Jåma filmade, Kristoffer Denby tog ljud, Håkan Karlsson och Sarah Patient klippte. Giraffilm, John Ohlsson och Agneta Fagerström Ohlsson, producerade. Själv stod jag för idé, manus och regi.

Arctic Light och Göteborgsoperans ungdomskör (2022) – en liten film om operaprojektet Existens. Fotograf: Ulric Flood

 

 

Tankar för dagen – P1 Sveriges Radio
Banala ting och förklädda skatter >>
Ett ord jag länge letat efter >>